Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

  Fotografia de presă sau fotojurnalismul, este o zonă in care pe langa stăpânirea echipamentului foto, trebuie şi ceva noţiuni de legislaţie. Subliniez aceste aspecte, deoarece fotojurnalismul se face pe domeniu public şi în instituţii, pentru care va trebui să ai acreditări, altfel risti să ţi se interzică accesul sau să fii în ilegalitate.

Trebuie să ai grijă să nu fie lezată imaginea, integritatea unei persoane, mereu trebuie să ai acoperire legală şi să ştii mereu să te autocenzurezi.

 Fotojurnalismul este un stil de fotografie care relatează un eveniment prin intermediul imaginilor, conjugat cu o etică profesională ce impune fotografului ca relatarea sa să fie veridică şi imparţială. Acest gen de fotografie a aparut odată cu introducerea fotografiilor în ziare şi, tocmai din faptul că fotografiile trebuiau să susţină ştirile prezentate, s-au distins foarte repede trei caracteristici ale acestuia: pozitionare în timp (imaginile au o insemnătate în special, în contextul evenimentului respectiv), obiectivitate (situatia reprodusă în imagini este o reprezentare onestă şi corectă a evenimentelor) şi narativitate (imaginile se combinş cu textul pentru a oferi privitorului o reprezentare a evenimentului la un nivel cultural).