Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

  Fotografia macro este un gen foarte îndrăgit de fotografii atât amatori cât si cei profesionisti. Aducerea subiectului în prim plan, uneori la detaliu microscopic, îţi deschide o lume care până acum n-ai văzut-o cu ochiul liber. Subiectii pot fi diversi, o insectă, o floare, ochiul uman, etc.

Ca orice alt gen fotografic, obiectele mici aduc propriul lor set de provocări. Primul și cel mai important este stabilizarea. Câtiva milimetri mai la stânga sau mai la dreapta  atunci când fotografiem subiecte de mărimea unei vârf de creion, pot însemna ratarea cadrului, ceea ce nu se întamplă când fotografiem un peisaj sau un portret.

Să nu uităm un aspect foarte important, utilizarea obiectivelor cu stabilizare este ideală, ele pot compensa și elimina aproape total tremurul mâinii. Sunt corpuri DSLR care au integrată stabilizarea prin miscarea senzorului.

  Distanța minimă de focalizare  diferă de la un obiectiv macro la altul. De exemplu un obiectiv cu o focală fixă de 60mm, poate focaliza la o distantă mai mică faţă de subiect, comparativ cu un obiectiv cu o focală fixă de 100mm, care poate focaliza la o distantă minimă de 20cm. De ce este acest lucru important, deoarece când vrem să fotografiem o insectă, daca ne apropiem prea mult de ea, îşi va lua zborul sau vom obtura lumina, care ştim că ocupă un rol important în compoziţia cadrului.

  Tuburile de extensie sunt accesorii ce păcălesc oarecum, pentru ca ele nu fac altceva decât sa micsoreze distanţa focală, mărind subiectul, dar întunecă obiectivul şi te obligă la folosirea unui blitz pt macro.

Obiectivele pot fi dotate și cu filtre close-up +1,+2,+3 etc, filtre ce pot fi montate în locul filtrelor UV, dar nimeni nu garantează o focalizare tocmai precisă şi la fel ca tuburile de extensie micsoarează distanţa de focalizare.